четвъртък, 7 февруари 2013 г.

С какво можеш да спасиш душата си

Из "Простите истини на сърцето" св. Теофан Затворник
... Не се бой. Изпратен съм и да ти покажа всичко, с което можеш да спасиш душата си. Изслушай ме внимателно и запиши всичко, за да го помниш  като го прочиташ от време на време, да освежаваш мислите си и да укрепяваш колебливата си воля. Ако с чисто сърце опазваш всичко, което ти бъде откривано, ще получиш от Господа всички блага, които Той е обещал на Своите верни. А ако след като чуеш наставленията ми, ти не само не се изправиш, но, напротив, започнеш  да прибавяш грехове към греховете, то Господ ще ти изпраща беда след беда, докато не съкруши или сърцето ти, или костите ти...
  1. Вярвай в Единия Бог, на Когото се покланяме в Троица, Твореца на небето и земята, на всичко видимо и невидмо, Който от нищото е извикал към битие всички твари и им е дарувал толкова съвършенства, колкото всяка от тях може да вмести.
  2. Живвей в простота и непорочност, не вреди на ближния даже с дума, напротив, помагай на всички в нуждите им, без да изследваш кой иска и на кого даваш.
  3. Гнила дума да не излиза от устата ти: обичай истната и избягвай лъжата.
  4. Като зеницата на окото си пази съпружеската вярност, защото това е неизменен закон на Твореца - да бъдеш чист и непорочен пред лицето Му или в девство, или в честно опазвано съпружество. Женен ли си - не търси развод или друга жена; решил ли си да живееш в девство - не търси жена. Също така, когато умре мъжът или жената, преживялата го половина не греши, когато встъпва във втори брак, но се удостоява с по-голяма чест от Бога, когато решава да пази вдовството си в чистота и непорочност...
  5. Като вървиш по пътя на заповедите, не можеш да избегнеш препятствията и трудовете. Бъди мъжествен и да се укрепява сърцето ти; търпи във вършенето на добри дела и в понасянето на всички неприятност, които ще срещнеш на този път.
  6. Помни, че при всеки човек има два ангела - добър и лош. Единият го влече към добри дела, а другият - към грехове и пороци. Внимавай над себе си и към първия се скланяй, а втория отхвърляй, като се досещаш по вътрешните помисли на сърцето кой от тях ти дава в този момент урок и кой иска да властва над теб.
  7. Не се бой от Единия Бог - твоят Творец и Промислител, и Спасител, и с напразната страхливост пред тъмните сили не унижавай своята детска преданост към Него и крепкото си упование на Него.
  8. Постарай се да бъдеш ревностен изпълнител на всички без изключения Божии заповеди и да вършиш точно всички дела, които Ангелът внуши на сърцето ти или които ти посочва стечението на обстоятелствата в живота ти - и ще бъдеш син в Божия дом, а не роб.
  9. Моли се, труди се усърдно в молитвата, непрестанно се моли, за да слиза отгоре върху теб сила и да вършиш добро и помощ - да избягваш злото всеки път, когато ти е нужно. Молитвата прави земнородния жител на небето и го облича в небесна чистота и святост.
  10. Избягвай лъжливите пророци - гадатели и влъхви, чрез които врагът погубва Божиите раби. Слабите във вярата се обръщат към тези измамници, а те, като им отговарят според желанието на сърцето им, пълнят главите им с мечтателни надежди. Като смесват с капката истина море от лъжи, те съблазняват и отново ги въвличат към езичество. който искрено вярва и е предал себе си на Бога, той няма да отиде при тях - такъв търси небето, а те гадаят обикновено само за земното.
  11. Учителка, единствена учителка, да ти бъде Църквата на Живия Бог, стълб и крепило за истината. В нея е светлната на неизменното знание. Извън нея са мрак и тъмнина, където князът на света е поставил своята учителска катедра  заслепява разума на онези, които го слушат, а не искат да слушат гласа на Църквата, защото те самите са светски.  Това може да ти служи за проверка: което е в разногласие с учението на Църквата - то е гласът на бащата на лъжата. Внимавай и се пази чист от това падение. Ето и още един признак: словото на истната въдворява дълбок мир, покой и сладост във вярващото сърце; а словото на лъжливите поражда мечти и съмнения и както солената вода, разпалва жаждата за знание, като затваря ума, подобно на пленник, в неопределена мрачна пустиня.
  12. Без ръководители, които са близо до теб, не можеш да живееш свят на земята. Ще ги намериш в Църквата, където Светият Дух ги поставя да пасат Христовото стадо. Моли Господа да ти дарува такъв, който е полезен за душата ти. В нужния час и без да го питаш, той ще ти каже утешителни думи. Божият Дух ще го научи какво да ти каже и ти ще чуеш от него какво иска от теб Бог. Но се пази и тук от измамните духове. Смирението и тихостта украсяват истинския ръководител. Където има надутост в думите и делата - там е измама. Внимавай в това и ще се спасш.
... Прекрасни правила, но има ли човек, който би могъл да ги изпълни както следва? На това Ангелът ми отговори: " Приеми ги със сърцето си в простота, без да размишляваш, и няма да срещнеш никаква трудност при изпълняването им."
..."Знай, че който има винаги Бога в сърцето си, той лесно ще изпълни тези заповеди. А който има Бога само на крайчеца на езика си, ще падне под тежестта им, като ги счита за неизпълними."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Цитирани заглавия

  • "Видението на св. Григорий за митарствата на преп. Теодора"
  • "Врати на покаянието" творения том 1 - св. Теофан Затворник
  • "Вяра, надежда, любов" макариоп. еп. д-р Николай, архим. д-р. Серафим
  • "Добротолюбие", том 1
  • "Добротолюбие", том 5
  • "Лествица", св. Йоан Лествичник
  • "Назидавайки с любов", том 3, св. Теофан Затворник
  • "Нашата молитва" - архим. Серафим Алексиев
  • "Покаяние и изповед" сл. митр. Йоаникий
  • "Поучения на преподобния Серафим Саровски"
  • "Православният път към спасението и източните и окултните мистически учения" йерей Владимир Елисеев
  • "Простите истини на сърцето" творения том 2 - св. Теофан Затворник
  • "Страстите и борбата с тях" св. Теофан Затворник
  • "Училище за благочестие" том 1
  • "Църковни слова" авва Доротей

Търсене в този блог

Последователи